Search EBSCO Discovery Service

Search for Publications

Seminar o recenziranju u Novom Sadu

U amfiteatru Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, u petak 19. januara od 10 do 13 časova, održaće se Seminar o recenziranju za istraživače. Tročasovni seminar u kome će učestvovati pet predavača obuhvatiće teme u rasponu od toga kako dobro uraditi recenziju, preko etičkih aspekata recenziranja do epistemoloških aspekata pisanja i recenziranja naučnih radova kao i funkcionisanja specifičnih recenzentskih mreža.
Svi zainteresovani istraživači mogu se prijaviti na seminar putem elektronske prijave kojoj se može pristupiti preko sledećeg linka:

http://konkursi.cpn.rs/seminar/

Više informacija o ovoj temi dostupne su na sajtu CPN-a.

(objavljeno 08.01.2018.)

Web of Science vebinar

U saradnji sa izdavačem Clarivate Analytics 18. decembra je održan vebinar za istraživače i bibliotekare o pretraživanju citatne baze Web of Science. Na pitanja kako pretražiti najuticajnije naučne izvore na određenu temu, koji su kriterijumi za referisanje sadržaja u ovoj bazi, šta je ESCI lista, gde pronaći izveštaje o citiranosti autora odgovorio je predavač Josef Jilek,  predstavnik Web of Science-a i specijalista za edukaciju naučno-akademskog istraživanja.
Za sve one koji se nisu blagovremeno registrovali i ispratili vebinar, omogućeno je njegovo praćenje kroz video materijal i prezentaciju.

(objavljeno 04.01.2018.)

Najnovije iz Web of Science-a

Korisnici Web of Science-a od sada će moći da otkriju još milion članaka u otvorenom pristupu, citiranost autora još je vidljivija, a pretraga prilagođena svim istraživačima.
Web of Science je prva istraživačka platforma na svetu koja je implementirala tehnologiju pretrage zapisa članaka u otvorenom pristupu.
Još jedna od novina koju je izdavač Clarivate Analytics uveo u Web of Science Core Collection bazu je referisanje OnLine-First članaka odnosno članaka koji još uvek nisu objavljeni u redovnoj svesci i nemaju svoj volumen, broj i stranice.
Informacije o svim novim funkcijama od ovog meseca dostupne su u uputstvu na sajtu izdavača.

(objavljeno 15.12.2017.)

Portal za besplatno preuzimanje knjiga

Preko izdavača Open Book Publishers (OBP) omogućeno је neograničeno besplatno preuzimanje svih objavljenih digitalnih izdanja OBP u različitim formatima i načinima pristupa sadržaju putem sledećeg linka:

https://www.openbookpublishers.com/

OBP je neprofitni izdavač knjiga otvorenog pristupa koji objavljuje rigorozno recenzirane monografije iz oblasti društveno-humanističkih nauka. Osnovan je od strane akademika na Univerzitetu u Kembridžu.


 

(objavljeno 07.12.2017.)

Mala video škola za ORCID

Računarski centar Univerziteta u Beogradu (RCUB) je na svom Media portalu objavio video materijale - Mala video škola za ORCID. Ovi materijali su namenjeni svima koji (još uvek) nemaju svoj ORCID, ali i onima koji ga imaju, a nisu zadovoljni pripadajućim ORCID profilom.
Svaka tema obrađena je kratkim video-klipom (oko 6 minuta) koji ima za cilj da olakša kreiranje i održavanje ORCID profila.
ORCID (Open Researcher and Contributor ID) identifikator predstavlja alfanumerički kod koji identifikuje određenog autora. Ovaj servis je pokrenut u novembru 2012. godine, s ciljem da postane univerzalni sistem za identifikaciju autora naučnih radova. Servis omogućava istraživačima da kreiraju i uređuju svoje profile, koji obuhvataju lične podatke, afilijacije, spisak publikacija, oblast istraživanja, ključne reči, podatke o finansijerima. Razmena podataka je omogućena sa Scopus-om i RecearcherID-om.

Na zvaničnoj stranici ORCID takođe postoje korisna uputstva i materijali.

(objavljeno 28.11.2017.)