Search EBSCO Discovery Service

Search for Publications

Web of Science i Google Scholar

Saradnja Web of Science-a i Google Scholar-a pruža istraživačima mogućnost lakšeg i bržeg pristupa punim tekstovima radova kao i procenu njihove relevantnosti. Ova dva servisa kroz pretraživanje nude:
-listu izvora/referenci
-metričke pokazatelje
-link ka punom tekstu rada
Istraživači često koriste brzu pretragu pomoću Google Scholar-a pre nego što pređu na Web of Science. Povezivanje ova dva resursa informacija čini sveobuhvatan pregled članaka bržim i lakšim. Podsećamo da je Web of Science pretplaćen i dostupan celokupnoj naučno-istraživačkoj zajednici Srbije, a trenutno je samo Core Collection baza povezana sa Google Scholar-om. Više o ova dva jedinstvena sistema možete pogledati na sledećem linku.

(objavljeno 23.08.2017.)

Šangajska lista za 2017. godinu

Univerzitet u Beogradu se i ove godine našao među 300 najboljih svetskih univerziteta na prestižnoj Šangajskoj listi. Ova lista nema formalni karakter, ali predstavlja stvar prestiža u vezi sa naučno-istraživačkim radom i uticajem na nauku pojedinačnih univerziteta na svetskom nivou.
Saznajte više na: The 2017 Academic Ranking of World Universities.

(objavljeno 17.08.2017.)

Optimalno korišćenje pretplaćenih servisa putem objedinjene pretrage (EBSCO Discovery Service)

EBSCO Discovery Service (EDS) na jednom mestu okuplja rezultate pretrage svih dostupnih servisa preko KoBSON-a (više od 35 000 časopisa, više od 150 000 knjiga, kao i brojne sadržaje dostupne u režimu otvorenog pristupa).
Pogledajte zanimljivi video koji je objavio EBSCO povodom servisa EDS i njegovog značaja za postdiplomce prilikom pisanja naučno-istraživačkih radova.

(objavljeno 15.08.2017.)

Objavljen SJR (SCImago Journal Rank) servisa SCImago za 2016. godinu

Obaveštavamo korisnike da je servis SCImago izvršio ažuriranje SJR-a (SCImago Journal Rank). Lista sa ažuriranim podacima je preuzeta i postavljena u okviru odeljka - Vrednovanje - SJR – SCImago i podaci se takođe mogu pogledati na zvaničnoj stranici ovog servisa

(objavljeno 14.08.2017.)

Radionica za studente prirodno-matematičkih i tehničkih fakulteta

Treća po redu letnja škola pod nazivom Dani Fuzije@BG održaće se od 25. do 29. septembra u Beogradu. Prva tri dana biće održana predavanja u Maloj sali Zadužbine Ilije M. Kolarca, dok će se eksperimenti odvijati 28. i 29. septembra u Računarskom centru Elektrotehničkog fakulteta.
Organizator škole je Obrazovna Mreža - FOM koja se bavi edukacijom i treningom studenata na polju nuklearne fuzije od osnova do trenutnih dostignuća i istraživanja. 

Učešće na radionici je besplatno, ali su neophodne prijave za eksperimentalni deo do 31. avgusta na zvaničnom sajtu radionice.

(objavljeno 11.08.2017.)

Kategorizacija domaćih naučnih časopisa za 2015. i 2016. godinu

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je objavilo kategorizaciju domaćih naučnih časopisa za 2015. i 2016. godinu.
Liste kategorizacija domaćih naučnih časopisa za period od 2006. do 2016. godine možete pogledati i na KoBSON stranici Kategorizacija domaćih časopisa

(objavljeno 28.07.2017.)

Novo iz JSTOR-a – Open Access Books

Obaveštavamo korisnike da je lista elektronskih knjiga, u bazi EleKnjige, ažurirana sa preko 400 novih naslova. Listu je objavio agregator JSTOR i sve knjige se nalaze u Open Access režimu i slobodne su kako za pregled, tako i za preuzimanje. Listu novih naslova možete pogledati na sledećem linku

(objavljeno 27.07.2017.)

Objavljen SJR (SCImago Journal Rank) servisa SCImago za 2016. godinu

SCImago je objavio SJR (SCImago Journal Rank) za 2016. godinu. Podaci su postavljeni u okviru odeljka Možda vam zatreba - Vrednovanje - SJR – SCImago i takođe se mogu pogledati na zvaničnoj stranici ovog servisa.

(objavljeno 04.07.2017.)

Objavljene korekcije impakt faktora za 2016.

Thomson Reuters (novi naziv Clarivate Analytics) je na svojoj stranici objavio korekcije impakt faktora za 2016. Postavljena je lista časopisa koja će se, do septembra, ažurirati na nedeljnom nivou. Nakon zaključivanja obrade podataka, i publikovanja konačnih lista na TR stranici, u Journal Citation Reports-u (JCR), mi ćemo ažurirati podatke u EleČas-u.

Podaci publikovani na ovoj stranici mogu se smatrati zvaničnim JCR podacima.

(objavljeno 21.06.2017.)

Impakt faktor časopisa za 2016. godinu

Podaci o impakt faktoru (IF) časopisa za 2016. godinu su preuzeti i objavljeni na našem sajtu. Nakon prvobitnog učitavanja podataka mogu se očekivati izvesne korekcije.

Na sajtu izdavača publikovana je i lista časopisa za koje ove godine nije izračunat IF. Razlog tome su nepravilnosti u citiranosti. Detaljno objašnjenje nalazi se na stranici izdavača Thomson Reuters -> Title Suppressions.

Časopisi koje je Thomson Reuters prestao da referiše u WoS- u u prethodnih 12 meseci:
Arts & Humanities Citation Index (AHCI)
Science Citation Index Expanded (SCIe)
Social Sciences Citation Index (SSCI)

Neki časopisi su zadržali impakt faktor, ali su promenili naslov:
Lista časopisa

ili je promenjen ISSN:
Lista časopisa

(objavljeno 19.06.2017.)

Unapređen sajt Digitalnog repozitorijuma Narodne biblioteke Srbije

Obaveštavamo korisnike da je da je stranica Digitalnog repozitorijuma Narodne biblioteke Srbije unapređena.

U “Kutku za urednike”, u meniju – Video i materijali sa predavanja, postavljeni su video zapisi sa radionica održanih tokom realizacije projekta “Revisiting Open Access Journal Policies and Practices in Serbia”. Pristup je ograničen i omogućen je autorizovanim korisnicima (predstavnicima uredništava časopisa koji su dostupni u režimu otvorenog pristupa). Za pristup su neophodni korisničko ime i šifra. Kako biste dobili neophodne podatke, potrebno je poslati zahtev, putem mejla, na adresu repozitorijum@nb.rs.

Dodatno, kao rezultat eIFL projekta napisana je i elektronski objavljena monografska publikacija “Open Access Journals in Serbia: Policies and Practices”. Publikacija daje presek stanja naučnog izdavaštva u Srbiji, izvedenog na osnovu sprovedene ankete u kojoj je učestvovalo preko 150 uredništava. Takođe su date smernice i preporuke za dalja unapređenja časopisa i praćenje svetskih trendova. Publikacija je na engleskom jeziku, a prevod iste biće uskoro objavljen. Kompletan tekst nalazi se na u meniju Studija - Open Access Journals in Serbia: Policies and Practices.

(objavljeno 02.06.2017.)

Novi izgled KoBSON sajta

Usled mnogobrojnih pohvala novog izgleda KoBSON sajta, objavljujemo prvu pristiglu, a našu korisnicu nagrađujemo KoBSON kišobranom.

Poštovani, srdačno Vam čestitam pokretanje novog vizuelno i sadržajno unapredjenog web-site, najlepše hvala u ime naučne zajednice Vojvodine i Srbije na Vašem radu i važnom doprinosu našoj nauci.

Zahvaljujemo smile

(objavljeno 10.04.2017.)

Dragi korisnici, dobro došli na novi sajt KoBSON-a. U skladu sa potrebama naučnika i istraživača, novi sajt je korisnički orijentisan, informativan i prilagođen uređajima različitih rezolucija - kako desktop i laptop računarima, tako tabletima i mobilnim telefonima.

Započnite Vašu pretragu ovde i sada.
Vaš KoBSON tim smile

(objavljeno 05.04.2017.)

Objavljena nova verzija sajta Digitalni repozitorijum Narodne biblioteke Srbije

Obaveštavamo korisnike da je objavljena nova verzija sajta Digitalni repozitorijum Narodne biblioteke Srbije. Portal je unapređen novom stavkom u meniju - Kutak za urednike, kao rezultat sprovedenog projekta "Revisiting Open Access Journal Policies and Practices in Serbia", podržanog od strane EIFL-a.  Kutak za urednike je osmišljen kao pomoć i skup svih tema obrađenih putem aktivnosti realizovanih u okviru projekta. Neki od bitnih odeljaka su: Referisanje časopisa u WoS-u, Scopus-u, SCIndeksu, DOAJu, CC licence, Open Journal System, Plagijarizam itd. Dodatno će biti postavljeni video i materijali sa održanih predavanja i radionica koji će biti dostupni samo autorizovanim korisnicima (za pregled sadržaja biće potrebno korisničko ime i šifra).

(objavljeno 25.01.2017.)