Sugestije i zamerke

Primedbe, sugestije, komentari

U cilju unapređenja servisa KoBSON-a svim našim korisnicima omogućeno je da javno iznesu svoj stav. Sve sugestije, zamerke, predlozi i komentari su dobri došli. Ukoliko ne želite da se u okviru komentara vidi Vaše ime, molimo Vas da to naglasite. Komentari se ne objavljuju automatski, već tek nakon potvrde moderatora ovog dela sajta.

Vaš e-mail (*)

Vaše ime (*)

Tekst komenara (*)

Postojeći komentari

prema temi komentara

Razno

Igor Tomasevic (20.08.2017)

Poštovani, da li je moguće pristupiti servisu InCites (Web of Science)i na koji način? Srdačan pozdrav

Odgovor
Servis InCites je bio dostupan zaključno sa 2014. godinom, ali zbog slabe iskorišćenosti je od 2015. ukinuta pretplata.


Dostupnost časopisa

Jevrosima Stevanovic (08.08.2017)

Postovani, Casopis "Comptes rendus de l academie Bulgare des sciences" postoji na Kobson listi, ali ne funkcionise nalazenje preko zvanicne skracenice "CR ACAD BULG SCI". Znači, kada se u "EleČas" prilikom pretrazivanja pod "reči u naslovu časopisa" ukuca "CR ACAD BULG SCI" pojavi se sledeće obavestenje: Pronađeno: 0-0 / 0 časopisa reči u naslovu časopisa: CR ACAD BULG SCI Nema traženih rezultata. Molim Vas da to proverite. Hvala unapred,

Odgovor
EleČas baza je prilagođena skraćivanju i izmeni reda reči u naslovu časopisa. Potrebno je samo da napravite razmak između slova C i R kako bi pretraživanje bilo uspešno i registrovano kao skraćeni oblik prve dve reči iz naslova časopisa.


Razno

Jevrosima Stevanovic (18.07.2017)

Postovani, za casopis Insect Science na satu Kobson-a je ISSN: 1672-9609. Medjutim, na sajtu tog casopisa stavljen je samo Online ISSN: 1744-7917. Pogledajte na linku: http://onlinelibrary.wiley.com/journal/10.1111/(ISSN)1744-7917 Mislim da ipak jeste reč i istom časopisu jer je na oba sajta rangiran kao 13/91 (Entomology). Molim Vas da mi potvrdite da jeste reč o istom časopisu jer nameravam da im predam rad. S postovanjem,

Odgovor
Radi se o istom časopisu. Naime, svaki časopis dostupan na internetu ima dva ISSN broja - Print i Online. U okviru EleČas baze na KoBSON sajtu naveden je ISSN koji je preuzet iz Journal Citation Reports (JCR) baze, i to je Print ISSN , dok je na stranici časopisa ispisan samo Online ISSN.


ISI liste (SCI liste) i impakt faktori

Marija Gnjatovic (27.06.2017)

Poštovani, Da li se "Acta Veterinaria Belgrade" trenutno nalazi na SCI listi i šta znači napomena " Title Suppressions" koja stoji uz naslov časopisa?

Odgovor
Da, časopis Acta Veterinaria Belgrade se nalazi na SCI listi, i još uvek se referiše u Web of Science-u, ali je ove godine suspendovan i za njega nije izračunat IF, a razlog tome su nepravilnosti u citiranosti. Detaljne informacije i objašnjenje možete pronaći klikom na link Title Suppressions.


Razno

Zorica (19.06.2017)

Poštovani, nadovezujem se na pitanje Tadije. Kako je moguće da rad čiji je tip dokumenta Proceedings Paper, na primer: The Role Of Optimism-Pessimism In Anticipatory Psychological Contract Formation (Proceedings Paper), dostupan u kategoriji EleČas, prepoznat dakle kao časopis, a drugi radovi sa tim istim tipom dokumenata, sa neke druge konferencije, nisu? Od čega to zavisi?

Odgovor
KoBSON-ova baza EleČas obuhvata sledeće časopise:
- časopisi koji imaju ili su nekad imali IF izdavača Thomson Reuters
- časopisi koji su nam dostupni posredstvom pretplate u elektronskoj ili štampanoj formi
- časopisi koji su dostupni u punom tekstu (Open Access časopisi)
EleČas lista predstavlja samo evidenciju časopisa koji su na neki način dostupni u bibliotekama Srbije ili imaju IF.
Publikacija Procedia - Social and Behavioral Sciences se nalazi u okviru EleČas baze posredstvom pretplate i dostupna nam je preko Elsevier izdavača.
Rad "The Role Of Optimism-Pessimism In Anticipatory Psychological Contract Formation" je dostupan u okviru baze Naši u WoS iz razloga što se publikacija referiše u Web of Science servisu u bazama Conference Proceedings Citation Index- Science (CPCI-S) i Conference Proceedings Citation Index- Social Science & Humanities (CPCI-SSH) i Web of Science (WoS) je vodi kao Book series.


ISI liste (SCI liste) i impakt faktori

Mico Gacanovic (16.06.2017)

Postovana gospodo, da li je casopis FACTA Univerziteta u Nisu na Thompsonovoj listi SCI i koliki je impakt faktor za 2016. Hvala. S postovanjem, Mico Gacanovic

Odgovor
Časopisi Facta Universitatis (više različitih serija) se ne nalaze na SCI listi. Da li je neki časopis iz Srbije na SCI listama možete proveriti na sledećem linku. U toku je ažuriranje EleČas baze, gde dodatno možete pretražiti željeni časopis i proveriti njegov IF za 2016. godinu, kao i M kategoriju.


Razno

Tadija (14.06.2017)

Poštovani, Servis Naši u WOS omogućava lakše i brže listanje podataka o radovima domaćih istraživača koji su objavljeni u časopisima i zbornicima sa konferencija koje referiše WoS. Medjutim, zbog činjenice da su u Servisu Naši u Wos-u evidentirani radovi objavljeni u časopisima i zbornicima sa konferencija, pojavljuje se i dilema: da li je rad objavljen u časopisu ili zborniku sa konferencije. Zato Vas pitam: kako u Servisu Naši u Wos-u prepoznati rad koji je objavljen u časopisu i rad koji je objavljen u zborniku radova sa naučne konferencije?

Odgovor
Kompletne podatke za bazu Naši u WoS preuzimamo iz baze Web of Science (WoS). Informacija o tipu dokumenta se takođe preuzima iz WoS-a i ona je navedena iza naslova rada. Ovaj podatak se može pronaći i u zapisu u WoS-u (Document Information - Document Type), do koga se može doći klikom na link ISI/Web of Science ispod zapisa u Naši u WoS.


ISI liste (SCI liste) i impakt faktori

Maja (06.06.2017)

Postovani, Molim vas za informaciju kada ce biti objavljeni IF za 2016. godinu. Hvala

Odgovor
Objavljivanje Impakt faktora za 2016. godinu u bazi JCR očekuje se krajem juna ili početkom jula 2017. godine.
Iskustvo iz prethodnih godina je sledeće: JCR za 2015. godinu objavljen je 14. juna 2016.; JCR za 2014. objavljen je 19. juna 2015.; JCR za 2013. objavljen je 30. jula 2014.; JCR za 2012. objavljen je 19. juna 2013.; JCR za 2011. objavljen je 28. juna 2012... Očekujemo da će biti objavljen do kraja ovog meseca.


ISI liste (SCI liste) i impakt faktori

Ognjenka Jankovic (26.05.2017)

Postovani, gdje mogu vidjeti listu medicinskih i bioloskih casopisa koji se nalaze na SCI listi 2017.?

Odgovor
U okviru KoBSON-ovog servisa EleČas iz padajućeg menija Oblast može se odabrati željena oblast (oblasti su preuzete od Thomson Reuters-a). Dobijena lista je sortirana po opadajućoj vrednosti IF (časopisi koji se nalaze na SCI listi).


ISI liste (SCI liste) i impakt faktori

Ognjenka Jankovic (26.05.2017)

Da li se Bioloski Arhiv trenutno nalazi na SCI negdje sam naisla na podatak da je prije par gidina bio iskljucen sa SCI zbog nekih nepravilnosti?

Odgovor
Časopis Biološki Arhiv (Archives of Biological Sciences ISSN 0354-4664) se nalazi na SCI listi (Science Citation Index Expanded izdvača Thomson Reuters) i njegov IF za 2015. godinu iznosi 0.367. Časopis se u kontinuitetu referiše na SCI listi i poseduje IF od 2009. godine. Ovi podaci se mogu pronaći u okviru KoBSON-ovog servisa EleČas, klikom na grafikončić pored brojčane vrednosti IF u koloni IF ili posredstvom stranice Detalji klikom na link Kategorije i pozicije časopisa u prethodnim godinama.