Вести - архива

Kobson

IP: 18.234.97.53, N/A

2020

Вебинар: Oxford Journals

Позивамо све заинтересоване да се пријаве на бесплатан вебинар о коришћењу електронских часописа у организацији издавачке куће Oxford University Press (OUP). Вебинар је заказан за уторак, 20. октобар 2020. године у 11:00 часова по локалном времену.

Пријављивање се може извршити путем следећег линка.

(објављено 15.10.2020.)

Кратак прекид у приступу сервису Emerald Insight

Услед рада на унапређењу платформе, издавач Emerald Publishing најављује кратак прекид у приступу сервису Emerald Insight. Радови су најављени за среду, 14. октобар, у периоду од 16:00 до 17:00 часова.

Издавач се унапред захваљује корисницима на разумевању и стрпљењу.

 

(објављено 12.10.2020.)

Сметње у приступу КоБСОН сервисима

Обавештавамо кориснике да смо данас имали прекид у раду мреже и да тренутно радимо на успостављању везе са серверима. Услед тога могуће су сметње у приступу КоБСОН сервисима.

Унапред се захваљујемо на стрпљењу и разумевању.

(објављено 08.10.2020.)

Часопис из Србије реферисан у бази Scopus

Домаћи часопис Bulletin of the Serbian Geographical Society ISSN 0350-3593 почео је да се реферише у бази Scopus издавача Elsevier.

Уредништву честитамо, као и ауторима који објављују радове у наведеном часопису.

(објављено 28.09.2020.)

Бесплатно публиковање радова у ОА часописима издавача Cambridge University Press

Издавачка кућа Cambridge University Press истраживачима из Србије пружа могућност публиковања радова без трошкова (APC) у часописима у отвореном приступу (Gold Open Access и Hybrid Open Access). Уговором је обезбеђено 20 ваучера за публиковање без трошкова, а након потрошених ваучера аутори ће моћи да објављјују по повлашћеној, 50% умањеној, цени у Gold Open Access часописима.

Листа часописа се налази на следећем линку.
Детаљније информације можете пронаћи на страници eIFL-а и издавача Cambridge University Press.

(објављено 07.09.2020.)

Како читати и разумети научни рад: водич за лаике

Центар за промоцију науке (ЦПН) је на свом порталу Елементаријум објавио превод текста који је написала Jennifer Raff "How to read and understand a scientific paper: a guide for non-scientists". У оквиру текста су наведени кораци за лакше и брже разумевање научних радова. Вид научног рада коjи у тексту обрађен односи се на примарни (изворни) истраживачки чланак. Реч jе о рецензираном извештаjу новог истраживања о одређеном питању (или питањима).

Тема је погодна за некога ко нема претходног искуства у науци или медицини и заснована jе на претпоставци да он или она то ради у циљу стицања основног разумевања рада и доношења суда о томе да ли jе студиjа поуздана или не.

Комплетан текст може се прочитати на званичном порталу ЦПН-а.

(објављено 11.08.2020.)

Упоређивање два или више часописа у Scopus-у помоћу опције "Compare sources"

У оквиру Scopus цитатне базе постоји корисна алатка која нуди могућност упоређивања до 10 наслова часописа по различитим параметрима. Ова опција омогућава вам да претражите изворе, а затим изаберете оне за поређење у форми графикона или табеле (Chart или Table).

Алатки за упоређивање извора може се приступити на више начина:

  • посредством опције "Compare sources" са основне странице претраживања (упутство у PDF-у)
  • посредством странице са детаљима Scopus Source-а (профил страница часописа) (упутство у PDF-у)

Додатне информације могу се прочитати на званичној Scopus страници.

(објављено 27.07.2020.)

Позив на Elsevier виртуелну радионицу за уредништва научних часописа

Са великим задовољством позивамо заинтересоване уреднике научних часописа да узму учешће у виртуелној радионици коју организујемо у сарадњи са најпрестижнијим светским издавачем научних информација - Elsevier.

Назив радионице је "Questions answered about getting your journal indexed and increase its impact and visibility", а неке од тема су:

- Challenges for journal editors (share your view)
- Citation index criteria, its content policies and answering questions
- Ways to improve the international visibility & impact of your journals
- Journal metrics and how to use bibliometric tools for editors
- Q&A

Радионица је заказана за уторак, 21. јул 2020. године, од 10:00 до 12:00 часова.

Регистрација је обавезна и може се извршити путем следећег линка.
Уколико нисте у могућности да присуствујете, предлажемо да се ипак региструјете како бисте добили снимак радионице.

Детаљније информације се налазе у PDF-у позивног писма

(објављено 17.07.2020.)

Дан науке

Дан науке у Србији обележава се 10. јула. Од 2010. године овај дан се обележава на датум рођења Николе Тесле.

Тим поводом ће у петак, од 18 до 19 часоваЦентар за промоцију науке (ЦПН) на свом инстаграм профилу организовати прву Виртуелну научну правионицу под називом Мејкерс.

Детаљније информације о догађају можете пронаћи на страници ЦПН-а.

(објављено 08.07.2020.)

Вебинар: Why do some scientific papers get rejected?

Позивамо све заинтересоване да се пријаве на бесплатан вебинар под називом "Why do some scientific papers get rejected?" у организацији издавачке куће Emerald. Вебинар је заказан за среду, 8. јула 2020. у 11 часова по локалном времену. Предавачи ће дискутовати о главним разлозима за одбијање научних радова и о томе како да свој рад учините релевантним за објаву.

Пријављивање се може извршити путем следећег линка.

(објављено 06.07.2020.)

Објављен Импакт фактор часописа за 2019. годину

Јуче после подне Clarivate Analytics је у бази Journal Citation Reports (JCR) објавио податке о импакт фактору (ИФ) часописа за 2019. годину. Услед данашњег најављеног одржавања странице Web of Science (од 12 часова до поноћи) обавештавамо кориснике да ће подаци о ИФ бити преузети и постављени у наредним данима. 
Док се подаци не преузму за базу ЕлеЧас, информације о ИФ могу се погледати на страници JCR-а (Брза страница --> Индексне базе --> Web of Science --> Journal Citation Reports).

Унапред се захваљујемо на стрпљењу и разумевању.

(објављено 30.06.2020.)

Корисни ресурси као помоћ истраживачима у развоју каријере у 21. веку

Вебинар у организацији IoP-a поводом другог издања књиге "Effective Science Communications, (Second Edition): A practical guide to surviving as a scientist"

Позивамо све заинтересоване да се пријаве на вебинар под називом "IOP ebooks Meet the Author presents Dr Sam Illingworth" у организацији IoP-а (Institute of Physics). Вебинар је заказан за сутра (уторак), 16. јуна 2020. године у 16 часова. Тема вебинара је друго издање књиге "Effective Science Communications, (Second Edition): A practical guide to surviving as a scientist", а кроз предавање заинтересовани ће моћи да се ближе упознају са практичним стварима као што су:

- научно издаваштво
- подношење захтева за финансирање
- јавни наступ
- присуство на друштвеним мрежама итд.

Учесници ће такође моћи бесплатно да преузму електронску књигу путем вебинара уживо.

Пријављивање се може извршити путем следећег линка, а додатне информације везане за вебинар доступне су на сајту IoP-а

(објављено 15.06.2020.)

Мај месец математике - По->мери човека

Центар за промоцију науке (ЦПН) девету годину заредом организује научнопопуларни програм М3 - Мај месец математике, у сарадњи са Математичким институтом САНУ. Тема овогодишње манифестације је "По->мери човека" и први пут биће одржана у виртуелном простору, од 7. маја до 1. јуна. Циљ програма је приближавање и промоција математике у Србији.

Детаљније информације о догађајима доступне су на сајту Центра за промоцију науке, а програм је могуће преузети на следећем линку.

(објављено 04.05.2020.)

На кафици са колегама

Позивамо све заинтересоване библиотекаре да се 16. априла (четвртак) прикључе округлом столу под слоганом "Coffee (or Tea) with EBSCO", који организује EBSCO у оквиру своје подршке библиотекарима. Теме су разноврсне и сесија ће бити прилагођена тако да сви заинтересовани могу представити своју праксу током трајања пандемије и/или изразити своје недомице и добити одговоре на постављена питања.

Регистрација је обавезна и може се извршити за неки од следећих термина (или оба):

- 16. април у 12 часова (регистрација)
- 16. април у 19 часова (регистрација)

У оквиру странице за регистрацију могу се прочитати детаљи везани за онлајн сесију.
Питања се шаљу унапред и то посредством следећег линка.

(објављено 14.04.2020.)

EBSCO подршка библотекарима током пандемије кроз глобална онлајн предавања

EBSCO информациони сервис ће у наредном периоду, током трајања пандемије изазване COVID-19 вирусом, пружати подршку бибиотекарима кроз серију онлајн предавања под називом "Supporting Your Institutions as They Move Online". Теме су разноврсне и биће речи од тога како помоћи корисницима приликом учења на даљину до промоције библиотека посредством друштвених мрежа.

Вебинари почињу данас (24. марта) и трајаће до 02. јуна.

Детаљне информације о заказаним терминима, као и линкови за регистрацију могу се пронаћи на званичној EBSCO страници.

(објављено 24.03.2020.)

Проблем са мејл сервером

Обавештавамо кориснике да тренутно имамо проблем у комуникацији nb.rs мејл сервера и Google-а, и због тога нисмо у могућности да редовно примамо мејлове и на њих одговарамо. Након санирања проблема одговорићемо на све примљене мејлове, а истовремено молимо кориснике да нам поново пошаљу своје захтеве уколико до краја недеље не добију одговор, јер вероватно њихов захтев није ни примљен. Извињавамо се због насталог техничког проблема и захваљујемо се на разумевању.

(објављено 19.03.2020.)

НБС до даљег затворена за кориснике и посетиоце, обезбеђен минимум процеса рада

Поводом уведеног ванредног стања на територији Републике Србије због епидемије вируса COVID-19, од дана 16.03.2020. Народна библиотека Србије неће бити отворена за кориснике и посетиоце до даљег. За неопходне службе организоваће се минимум процеса рада, и унапред вас молимо за разумевање због измењених околности и мањег броја извршилаца.

Обавештавамо кориснике да ће КоБСОН тим обављати сву комуникацију са корисницима путем мејла kobson@nb.rs и да ће одговоре добијати у току истог радног дана.

Благовремено ћемо вас обавестити о нормализацији режима рада са корисницима, и захваљујемо вам на разумевању.

(објављено 16.03.2020.)

Провера библиографских референци (ProRef)

Рачунарски центар Универзитета у Београду (РЦУБ) покренуо је информациони сервис ProRef (Провера референци) који омогућава увид у категорије часописа. Сервис је намењен универзитетским органима и телима, факултетима и институтима, другим институцијама које имају потребу за вредновањем резултата научноистраживачког рада, и доступан је путем следећег линка.

Детаљне информације могу се прочитати на сајту Универзитета у Београду.

(објављено 05.03.2020.)

Вебинар: Enrich your DSpace repository with customized tools

Позивамо све заинтересоване да се пријаве на вебинар под називом "Enrich your DSpace repository with customized tools" у организацији EIFL-а. Вебинар је заказан за среду, 12. фебруара 2020. у 10 часова. Кроз предавање заинтересовани ће моћи да се ближе упознају са функционисањем DSpace репозиторијума и како су колеге из Србије успеле да кроз овај систем повећају стопу полагања материјала у репозиторијуме, а самим тиме и проценат садржаја у отвореном приступу.

Пријављивање се може извршити путем следећег линка, а додатне информације везане за вебинар доступне су на сајту EIFL-а.

(објављено 06.02.2020.)

Бесплатни online курсеви

Непрофитна организација edX поседује јединствену платформу за учење која трансформише традиционално образовање, уклањајући баријере трошкова, локације и приступа. Основана је од стране Харварда и МИТ-а и нуди курсеве за знатижељне умове о темама у распону од база података и рачунарске науке до лидерства и комуникације. Платформа edX, у сарадњи са MOOC-ом, садржи преко 2500 бесплатних online курсева од преко 140 институција.

Више информација можете пронаћи на званичној страници edX.

(објављено 30.01.2020.)

Бесплатан приступ колекцији часописа Lives of Literature агрегатора JSTOR

Омогућен је бесплатан приступ колекцији часописа Lives of Literature агрегатора JSTOR до краја фебруара. Ова колекција тренутно садржи 69 часописа из области језика и књижевности. Детаљније информације у вези са колекцијом као и комплетну листу часописа можете пронаћи на следећем линку

Позивамо кориснике да претраже колекцију и искористе промотивни период.

(објављено 23.01.2020.)

Како избећи предаторске часописе?

Think. Check. Submit.

Иницијатива Think. Check. Submit. помаже истраживачима да идентификују поуздане часописе за своје истраживање. Кроз низ алата и корисних извора, ова међународна иницијатива има за циљ да едукује истраживаче, промовише и изгради поверење у релевантна истраживања и публикације.

Такође, покренута је и иницијатива Think. Check. Attend. као помоћ истраживачима приликом доношења одлука у вези са присуствовањем и презентовањем радова на конференцијама. У три корака истраживачима је представљен начин како да препознају предаторске конференције.

Погледајте кратак видео који нуди осам савета како проверити релевантност издавача:

 

(објављено 21.01.2020.)

 

(објављено 06.01.2020.)

Проблем са мејл сервером

Обавештавамо кориснике да тренутно имамо проблем са мејл сервером и због тога нисмо у могућности да редовно примамо мејлове и на њих одговарамо. Након санирања проблема одговорићемо на све примљене мејлове, а истовремено молимо кориснике да нам поново пошаљу своје захтеве уколико до краја недеље не добију одговор, јер вероватно њихов захтев није ни примљен. Извињавамо се због насталог техничког проблема и захваљујемо се на разумевању.

(објављено 06.01.2020.)

Ко користи КоБСОН у новогодишњој ноћи?

По вишегодишњој традицији КоБСОН тим награђује своје прве кориснике у новој години. Ове године КоБСОН кишобраном рекламираће наc корисница са Технолошког факултета у Лесковцу која се на нашу страницу пријавила тачно у поноћ. Честитамо :)

(објављено 03.01.2020.)