Search EBSCO Discovery Service

Search for Publications

Vebinar: Enrich your DSpace repository with customized tools

Pozivamo sve zainteresovane da se prijave na vebinar pod nazivom "Enrich your DSpace repository with customized tools" u organizaciji EIFL-a. Vebinar je zakazan za sredu, 12. februara 2020. u 10 časova. Kroz predavanje zainteresovani će moći da se bliže upoznaju sa funkcionisanjem DSpace repozitorijuma i kako su kolege iz Srbije uspele da kroz ovaj sistem povećaju stopu polaganja materijala u repozitorijume, a samim time i procenat sadržaja u otvorenom pristupu.

Prijavljivanje se može izvršiti putem sledećeg linka, a dodatne informacije vezane za vebinar dostupne su na sajtu EIFL-a.

(objavljeno 06.02.2020.)

Besplatni online kursevi

Neprofitna organizacija edX poseduje jedinstvenu platformu za učenje koja transformiše tradicionalno obrazovanje, uklanjajući barijere troškova, lokacije i pristupa. Osnovana je od strane Harvarda i MIT-a i nudi kurseve za znatiželjne umove o temama u rasponu od baza podataka i računarske nauke do liderstva i komunikacije. Platforma edX, u saradnji sa MOOC-om, sadrži preko 2500 besplatnih online kurseva od preko 140 institucija.

Više informacija možete pronaći na zvaničnoj stranici edX.

(objavljeno 30.01.2020.)

Besplatan pristup kolekciji časopisa Lives of Literature agregatora JSTOR

Omogućen je besplatan pristup kolekciji časopisa Lives of Literature agregatora JSTOR do kraja februara. Ova kolekcija trenutno sadrži 69 časopisa iz oblasti jezika i književnosti. Detaljnije informacije u vezi sa kolekcijom kao i kompletnu listu časopisa možete pronaći na sledećem linku

Pozivamo korisnike da pretraže kolekciju i iskoriste promotivni period.

(objavljeno 23.01.2020.)

Kako izbeći predatorske časopise?

Think. Check. Submit.

Inicijativa Think. Check. Submit. pomaže istraživačima da identifikuju pouzdane časopise za svoje istraživanje. Kroz niz alata i korisnih izvora, ova međunarodna inicijativa ima za cilj da edukuje istraživače, promoviše i izgradi poverenje u relevantna istraživanja i publikacije.

Takođe, pokrenuta je i inicijativa Think. Check. Attend. kao pomoć istraživačima prilikom donošenja odluka u vezi sa prisustvovanjem i prezentovanjem radova na konferencijama. U tri koraka istraživačima je predstavljen način kako da prepoznaju predatorske konferencije.

Pogledajte kratak video koji nudi osam saveta kako proveriti relevantnost izdavača:

 

(objavljeno 21.01.2020.)

Ko koristi KoBSON u novogodišnjoj noći?

Po višegodišnjoj tradiciji KoBSON tim nagrađuje svoje prve korisnike u novoj godini. Ove godine KoBSON kišobranom reklamiraće nac korisnica sa Tehnološkog fakulteta u Leskovcu koja se na našu stranicu prijavila tačno u ponoć. Čestitamo :)

(objavljeno 03.01.2020.)

Kategorizacija domaćih naučnih časopisa za 2019. godinu

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je objavilo kategorizaciju domaćih naučnih časopisa za 2019. godinu.
Liste kategorizacija domaćih naučnih časopisa za period od 2008. do 2019. godine možete pogledati i na KoBSON stranici Kategorizacija domaćih časopisa

(objavljeno 16.12.2019.)

Popust na troškove publikovanja radova u OA časopisima izdavača Walter De Gruyter

U saradnji sa međunarodnim konzorcijumom eIFL (Electronic Information for Libraries), čiji smo član, KoBSON je potpisao ugovor sa izdavačkom kućom Walter de Gruyter koji omogućava istraživačima iz Srbije popust u iznosu od 30% na troškove objavljivanja rada (APC) u Open Access časopisima ovog izdavača. Ugovor važi do kraja 2021. godine za preko 400 časopisa ovog izdavača koji su u režimu otvorenog pristupa (Gold & Hybrid OA).

Detaljnije informacije kako iskoristiti popust prilikom publikovanja rada, kao i kompletnu listu časopisa sa cenama objave rada možete pronaći na stranici eIFL-a.

(objavljeno 10.12.2019.)

Besplatno publikovanje u OA časopisima Wiley izdavača

Izdavačka kuća Wiley Online Library istraživačima iz Srbije pruža mogućnost publikovanja radova bez troškova (APC) u časopisima u otvorenom pristupu (Gold Open Access). Sve što je potrebno je da prilikom slanja rada autori odaberu opciju da su iz "APC waiver country". 

Na stranici Wiley-a dostupne su detaljnije informacije kako iskoristiti mogućnost publikovanja rada bez troškova.

(objavljeno 06.12.2019.)

Popust na troškove publikovanja radova u OA časopisima izdavača Edward Elgar Publishing

Međunarodni konzorcijum eIFL (Electronic Information for Libraries), čiji smo član, je potpisao sporazum sa izdavačkom kućom Edward Elgar Publishing koji omogućava istraživačima iz Srbije popust u iznosu od 50% na troškove objavljivanja rada (APC) u otvorenom pristupu u časopisima ovog izdavača. Sporazum važi do kraja 2022. godine i odnosi se na, za sada, devet časopisa ovog izdavača koji nude opciju publikovanja u otvorenom pristupu (Hybrid OA).

Na stranici eIFL-a dostupne su detaljnije informacije kako iskoristiti popust prilikom publikovanja rada, kao i kompletna lista časopisa sa cenama objave rada.

(objavljeno 12.11.2019.)

Uspešno održan Seminar o recenziranju za istraživače

U Narodnoj biblioteci Srbije je 16. septembra 2019. godine Odeljenje za naučne informacije u saradnji sa Centrom za promociju nauke održalo uspešan Seminar u okviru međunarodne inicijative Nedelja recenziranja (Peer Review Week).
Tokom tročasovnog seminara predavači su govorili o temama u rasponu od toga kako dobro uraditi recenziju, preko etičkih aspekata recenziranja do epistemoloških aspekata pisanja i recenziranja naučnih radova i funkcionisanja specifičnih recenzentskih mreža i platformi kao što je Publons. Seminaru je prisustvovalo više od 130 učesnika.

Za sve one koji nisu bili u mogućnosti da prisustvuju Seminaru prezentacije sa predavanja su postavljene našoj stranici u odeljku Predavanja, a snimci ovog seminara održanog prošle godine u Novom Sadu dostupni su na stranici Centra za promociju nauke posvećenoj Seminaru o recenziranju.

Slike pogledajte na našoj fejsbuk stranici.

(objavljeno 18.09.2019.)

Sigurnosna zaštita

Poštovani korisnici,
Povodom učestalih prijava korisnika ukazujemo vam na mogućnost pojave sledeće situacije:
Ukoliko vam je na računaru instalirana neka vrsta sertifikata za autentifikaciju (elektronski potpis i sl.), moguće je da vam se, prilikom dolaska na KoBSON stranicu, prikaže poruka kao na slici dole. U tom slučaju potrebno je da odaberete opciju "Cancel" kako biste nesmetano pristupili KoBSON stranici.

(objavljeno 26.03.2019.)

Obaveštenje o promenama u podešavanju AMRES proxy servisa

Obaveštavamo korisnike proxy servera Univerziteta u Beogradu da će, usled puštanja u rad nove generacije proxy uređaja, od 1. marta 2019. godine serveri sa IP adresama 147.91.1.44 i 147.91.1.45 biti deaktivirani. Molimo korisnike da u svojim internet pretraživačima podese neke od postojećih IP adresa (147.91.1.41-147.91.1.43) kako bi imali neometan pristup KoBSON servisima. Uputstvo za podešavanje proxy servera možete pronaći na stranici Načini pristupa, a detaljnije informacije u vezi sa ovim promenama možete pronaći na stranicama AMRES-a.

(objavljeno 01.03.2019.)

Obaveštenje uredništva časopisa Psihologija

Časopis Psihologija obaveštava javnost da su nepoznata lica registrovala veb sajt koji se lažno predstavlja kao sajt časopisa Psihologija. Ova lica takođe šalju mejlove naučnicima širom sveta lažno se predstavljajući kao urednik časopisa prof. dr Vladimir Hedrih i zamenik urednika prof. dr Vanja Ković (na sajtu navedeni kao Vladimir Hadrih i Vanja Kowić), obećavajući brzo publikovanje radova u zamenu za novac. Na svom sajtu koriste ISSN broj časopisa Psihologija, kopije arhive časopisa (koje svako može da preuzme, jer su Open Access) i kopirali su velike delove sadržaja sajta Psihologije.

Redakcija časopisa Psihologija, kao i Društvo psihologa Srbije preduzimaju sve raspoložive zakonske mere da se ovaj sajt zatvori i takve aktivnosti obustave. Međutim, dok se to ne desi molimo sve da imaju u vidu sledeće činjenice:

  • Jedina veb stranica časopisa Psihologija je ona na sajtu Društva psihologa Srbije - http://dps.org.rs/psihologija-journal, kojoj se može pristupiti i ukucavanjem domena časopisa – www.psihologijajournal.org.rs. Međutim stranica istog imena bez ".rs" ne pripada nama! Arhive objavljenih brojeva su hostovane na doiSerbia, na Scindeksu , ali i na više drugih servisa koji su sami preuzeli radove. Radovi u Psihologiji se objavljuju pod Creative Commons licencom, što znači da su slobodni za preuzimanje i prenošenje. Činjenica da se na sajtu nalaze radovi objavljeni u Psihologiji ne ukazuje da se radi o sajtu časopisa Psihologija.
  • Psihologija ne traži novac za objavljivanje radova, niti bilo šta naplaćuje u vezi objavljivanja rada u Psihologiji.
  • Psihologija izlazi na 3 meseca, a ne mesečno.
  • Radovi podneti za objavljivanje u Psihologiji prolaze višestepenu recenzentsku proceduru, koja traje koliko traje. Mejlovi u kojima se obećava objavljivanje rada u roku od 2 nedelje su lažni.
  • Konačno - radovi se u Psihologiju podnose isključivo preko online uređivačkog sistema Assistant - http://aseestant.ceon.rs/index.php/psi/login, nikako slanjem na bilo koju mejl adresu.

Glavni i odgovorni urednik časopisa Psihologija
prof. dr Vladimir Hedrih

(objavljeno 29.01.2019.)

Neophodna podešavanja

Usled povećanog broja mejlova vezanih za sigurnosnu zaštitu na našem sajtu obaveštavamo korisnike da je problem nastao usled unapređenja portala inostranih izdavača na sigurniju verziju. Za prevazilaženje ovog problema neophodno je obrisati keš i istoriju iz memorije Internet pregledača kako bi se nesmetano pristupalo KoBSON servisima.
uputstvo za Mozilla Firefox
uputstvo za Google Chrome

(objavljeno 24.04.2018.)